Какво определя здравето на спермата?

🧔‍♂️MOvember-месец на мъжкото здраве🧔‍♂️


📌Здравето на спермата зависи от различни фактори, включително количество, движение и структура!


📍Количество.
Фертилитетът е най-вероятен, ако спермата, отделена при една еякулация (еякулат), съдържа най-малко 15 милиона сперматозоиди на милилитър. Твърде малкото сперма в еякулацията може да затрудни забременяването, тъй като има по-малко кандидати за оплождане на яйцеклетката.


📍Движение.
За да достигне и оплоди яйцеклетката, сперматозоидите трябва да се движат - да се извиват и плуват през женската шийка на матката, матката и фалопиевите тръби. Това е известно като подвижност. Бременност е възможна при движение на не по-малко от 40% от сперматозоидите в еякулата, но 40% се считат за праг. Колкото повече, толкова по-добре.


📍Структура (морфология).
Типичните сперматозоиди имат овални глави и дълги опашки, които работят заедно, за да ги задвижват. Това не е толкова важен фактор, колкото количеството или движението на спермата.


👉Различни медицински проблеми могат да допринесат за проблеми с плодовитостта при мъжете, включително:
-Проблем в хипоталамуса или хипофизната жлеза-части от мозъка, които сигнализират на тестисите да произвеждат тестостерон и сперматозоиди;
-Болестни състояния на тестисите;
-Нарушения на транспорта на спермата
-Възрастта-способността на сперматозоидите да се движат и броят на типичните сперматозоиди са склонни да намаляват с възрастта, което засяга плодовитостта, особено след 50-годишна възраст.
-Оксидативен стрес;
-Тютюнопушене, алкохол, хранене и др.


‼️Възползвайте се от нашите отстъпки през целия месец‼️